Mitä on koiran stressi?

Mitkä ovat stressin oireet koirilla?

Stressaantunut koira on helppo tunnistaa, sillä koiran käytös muuttuu merkittävästi. Kun opit huomaamaan stressireaktiot koirassasi sinun on helpompi ryhtyä toimenpiteisiin jolla saat koiran rauhoitettua ja rentoutettua useimmissa tilanteissa.

Odoo CMS- Sample image floating

Huom! stressireaktiot vaihtelevat koirasta toiseen, riippuen koiran luonteesta ja elämänkokemuksesta.

Yleisimmät stressin oireet koirilla.

  • Pakeneminen tilanteesta tai halu juosta karkuun, sekä piiloon meneminen

  • Voimakas läähätys ilman fyysistä rasitusta

  • Erittäin kiihtynyt käytös, vapina ja tärinä

  • Voimakas kuolaaminen tai pakonomainen nuoleminen

  • Jatkuva haukkuminen

  • Kiihtynyt sydämen syke

  • Laajentuneet pupillit, pystyyn nostetut karvat. Taistele tai pakene käyttäytyminen

  • Tuhoaminen, ympäristön ja paikkojen rikkominen

  • Sisäsiisteysongelmat, jatkuva pissailu/merkkailu tai pissan pidättäminen vaihtelevalla määrällä.

  • Poissaoleva tai reagoimaton käytös

  • Märät/hikiset anturat

  • Maha-suolikanavan oireet (ripuli, oksentelu, ruokahaluttomuus) myös unihäiriöt vaikeissa stressitilanteissa.

Nämä erilaiset tyypilliset koiran stressin oireet voivat esiintyä eri variaatioina yhdessä tai erikseen

Mikä on ero koiran stressin ja ahdistuneisuuden välillä? Vaikka oireet kummassakin ovat hyvin samanlaisia, niin koirien ahdistuneisuus on ongelma joka vaatii eläinlääkärin/ammattilaisen ohjausta. Stressillä ja ahdistuksella ei itseasiassa ole samoja syitä ja oireita. Stressi on normaali fysiologinen reaktio äkilliseen muutokseen tai epätavalliseen ulkoiseen tekijään, esimerkiksi ukonilma, ilotulitus, eläinlääkärikäynti yms. Ahdistus on taas pelon tai jännityksen tunnetila, joka muuttuu patologiseksi (jää päälle) kun se jatkuu pitkään ja muuttuu siten jatkuvaksi. Ahdistuneisuuden oireista tulee liiallisia ja hallitsemattomia, jolloin nämä oireet jatkuvat ilman erityisiä ulkoisia tekijöitä. Tällöin Käyttäytymisterapia on tarpeen ja lääkitystä voidaan harkita sen tueksi.

Mitkä ovat yleisimmät stressiä aiheuttavat tilanteet koirilla?

Kaikenlaiset tilanteet jotka poikkeavat koiran normaalista päivärutiinista voivat olla koiralle stressaavia. Kaikki koirat eivät kuitenkaan reagoi samalla tavoin. Mitä enemmän koiralla on kontakteja vieraisiin ihmisiin ja toisiin eläimiin, vaihteleviin tilanteisiin sekä erilaisiin paikkoihin sitä rentoutuneempi koira on poikkeavissa tilanteissa. Toisaalta koira jolla on hyvin tarkat ja toistuvat rutiinit saattaa stressaantua hyvin pienestä. kuten rutiinin muutoksesta tai äänistä. 

Tilanteet jotka yleisimmin stressaavat koiria.

  • Trimmauskäynnit tai eläinlääkäri käynnit

  • Muuttaminen asunnosta toiseen

  • Muutokset perheessä, kuten lapsen saapuminen tai muiden lemmikkien saapuminen

  • Tuntemattomien ihmisten tai eläinten tapaaminen

  • Tavallisesta poikkeavat äänet joiden lähdettä on vaikea tunnistaa

  • Matkustaminen autossa

  • Loma-ajat, matkustaminen, vieraat paikat

  • Kovat ja voimakkaat äänet.

Koirat tulee sosiaalistaa ja totuttaa olemaan yksin muutaman tunnin päivässä, muuten on suuri vaara että heille kehittyy eroahdistusta joka on monien käyttäytymishäiriöiden lähde. on myös otettava huomioon että monet koirat voivat olla stressaantuneita, hermostuneita tai jopa ahdistuneita menneisyydestään johtuen. Erityisesti löytöeläimet tai huonosti kohdellut voivat reagoida voimakkaasti menneisyytensä tähden. Omaksu positiivinen ja myötätuntoinen lähestymistapa auttaaksesi palauttamaan lemmikkisi hyvinvoinnin ja pitää sen terveenä. 

 

Ilotulitukset ja ukonilmat: Ilotulitus on stressaava tilanne koirille koska heillä on herkempi kuuloaisti kuin ihmisillä. Koirat kuulevat jopa 50 000Hz:n taajuuksia kun taas ihmiset kuulevat vain 20 000HZ:n taajuuksia.

Ukkosmyskyt ovat myös voimakas kokemus ilmanpaineen ja salamoinnin, sekä tietysti ukkosen äänen takia

Kuinka voimme auttaa stressaantunutta koiraa rauhoittumaan ja tarjota pitkäkestoista helpotusta stressiin.

Läähättääkö ja täriseekö koirasi ukonilman aikana, haluaisit auttaa mutta et tiedä miten. Tai haluaisit koirasi pitävän hauskaa muiden koirien kanssa puistossa, mutta kun muut koirat leikkivät ja painivat niin omasi makaa jalkojesi juuressa.

On tärkeää tunnistaa stressin oireet koirassa, jotta voi välttää ettei koira voi vielä huonommin. Älä pakota koiraa menemään paikkoihin tai tekemään jotain mitä se pelkää. Sinun tulisi pitää koira pois stressaavista paikoista/tilanteista niin hyvin kuin mahdollista. Näihin tilanteisiin koiraa pitää opettaa ja totuttaa vähitellen ja turvallisesti ilman voimakkaita pelko- ja stressireaktioita.

Joskus kuitenkin näiltä stressaavilta tilanteilta ei voi välttyä. Jos naapurissasi rakennetaan, jos olet juuri saanut vauvan, tai jos olet lähdössä lomalle. Silloin koirasi on vain kestettävä ja elettävä stressaavan tilanteen kanssa ja siedettävä stressi joka ei ole sille vaarallinen tilanne.

Se miten itse reagoit on suuressa merkityksessä miten koirasi kohtaa stressaavan tapahtuman. Jos toimit ikään kuin kaikki olisi hyvin ja täysin normaalia koirasi ymmärtää paremmin ettei sillä ole mitään pelättävää. Jos kuitenkin rauhoittelet koiraasi, höpötät ja hössötät koirasi mielestä tavallista enemmän hän saattaa ajatella että pelko on aiheellista ja tällöin käytöksesi vahdistaa koiran stressireaktiota, eikä se auta koiraa sopeutumaan ja voittamaan pelkoansa.

Odoo CMS- Sample image floating

Francodex tarjoaa laajan valikoiman tuotteita jotka voivat auttaa koiraasi kohtaamaan stressaavia tilanteita. Koiran elinympäristöön, petiin ja esimerkiksi autoon/kuljetuskoppaan suihkutettava spray joka sisältää rauhoittavia kasviuutteita kuten valeriaanan, rohtopassio, orapihlaja ja kissanminttu. Anti-Stress herkut sisältävät L-tryptofaania, aminohappoa joka on välttämätön koiran tasapainottavan hermojärjestelmän toiminnan kannalta. sekä kamomillaa ja sitruunamelissaa jotka ovat tunnettuja rauhoittavista ominaisuuksistaan. Herkut ovat erinomainen rentoutumista edistävä vaihtoehto esimerkiksi pentujen koulutuksessa ja positiivisessa vahvistamisessa. Ruokaan sekoitettava Anti-stress oral solution on hyvä vaihtoehto koirille jotka tarvitsevat jatkuvaa rauhoittavien tuotteiden käyttöä. Se sisältää L-tryptofaania joka tarjoaa pitkäkestoista helpotusta stressiin, mutta sillä ei ole sivuvaikutuksia, eikä siihen muodostu riippuvuutta.

Kuinka voimme auttaa koiria oppimaan rauhallisen elämäntyylin jo nuoresta iästä?

Jos sinulla on ollut jo useita koiria, tiedät että he kaikki ovat erilaisia, erilaiset luonteenpiirteet, mielenkiinnon kohteet ja voimavarat stressiin käsittelyssä. Vaikka mikään koirarotu ei ole muita herkempi stressille, jokaisella eläimellä on on omat herkkyytensä. Ratkaisut stressin vähentämiseksi vaihtelevat jokaisen koiran luonteenpiirteiden ja yksilöllisten ominaisuuksien mukaan. 

Koirien käyttäytymiseen erikoistuneet eläinlääkärit (tai koulutetut ammattilaiset) tarjoavat arvokasta ohjausta kullekin tilanteelle sopivan suunnitelman laatimisessa. Voit kuitenkin auttaa lemmikkiäsi oppimaan rennomman käytösmallin seuraavilla tavoilla.

  • Leikkiä ja liikuntaa! Koirat joilla on tekemistä, jotka saavat henkistä ja fyysistä tekemistä pitävät mielensä virkeänä ja tuntevat olonsa paremmiksi.

  • Aikainen sosialistaminen rohkaisee koiraa kontaktiin muiden ihmisten ja eläinten kanssa sekä auttaa koiraa tottumaan vaihteleviin ympäristöihin. Aikainen ja kunnollinen sosiaalistaminen auttaa ehkäisemään koirien stressiä ja ahdistusta.

  • Positiivinen vahvistaminen rankaisun sijasta tehostaa koiran itseluottamusta!

Kuinka rauhoittaa stressaantunutta koiraa? 

Stressaantuneet koirat yleensä palautuvat rauhallisessa ympäristössä. Vältä jatkuvia ja äkillisiä muutoksia ja pidä silmällä lemmikkisi rutiineja sekä lepoaikoja. Opeta lapset kunnioittamaan ja kohtelemaan koiraa rauhallisesti, käsittelemään koiraa lempeästi ja antamaan koiralle myös omaa tilaa jo nuoresta iästä lähtien.

Jos koirasi kärsii tietyistä fobioista, jotka eläinten käyttäytymisammattilainen on diagnosoinut siedättäminen ja uudelleenkoulutus on hyödyllistä. Stressaantuneita koiria pyydetään asteittain sietämään ärsykkeitä jotka laukaisevat pelko- tai stressireaktion. 

Muista pitää huoli omista tunteistasi sillä koirasi aistii ja heijastaa sinun tunteesi! STAY CALM!

Artikkeli on laadittu eläinlääkäri Dr Stéphanie Padiolleau avustuksella. 

Alkuperäinen artikkeli Laboratoire Francodex sivustolta

https://www.francodex.com/en/our-veterinary-advice/stress-dogs-1