Belcando Iberico, uusi makuelämys koirille

Belcando Classic sarjaan tuli uusi ja mielenkiintoinen kuivaruoka uutuus Iberico & rice.

Ruoka sopii erinomaisesti Belcandon luonnolliseen ja ravitsemuksellisesti monipuoliseen holistiseen näkemykseen koiranruokinnassa. Belcando Iberico ruoista ensin saataville tulee kuivaruoka ja hiukan myöhemmin mukaan tulevat Belcando Iberico säilykkeet.

Odoo CMS- Sample image floating

Moni onkin ehkä maistanut tätä herkullista possua ravintolassa tai poiminut mukaansa gourmet kinkkua kaupan hyllyltä. Toistaalta yhtä moni ei välttämättä ole törmännyt näihin hieman erilaisiin possuihin, joiden elinolosuhteista tulee lähinnä mieleen pohjoisen porot. Tästä syystä Iberian sika ansaitsee oman bloginsa  ja tässä vapaasti kirjoitettuna hiukan Iberian sian elintavoista ja siitä mikä tekee näiden possujen lihasta arvostettua gourmet ruokaa.

Iberico Sika
Puolivillit mustat Iberico possut kasvavat vapaana ja elävät laumoissa tammimetsissä ja metsäisillä niityillä Espanjan etelä-ja länsiosissa, välimeren ilmastossa. Nämä Iberian niemimaalle ominaisilla ja historian saatossa muokkaantuneilla niittylaidunmailla elävät possut liikkuvat vapaasti ja etsivät ruokaansa luonnosta. Possut voivat liikkua pitkiäkin matkoja ja ne ovat hyvin lihaksikkaita ja jänteviä eläimiä. Sateiden jälkeen niityt muuttuvat ruohomaiksi ja niittymetsissä kasvaa tammia, kastanja-, korkki-, ja johanneksenleipäpuita. Iberico siat syövät hyvin monipuolisesti tammenterhoja,  kastanjoita, heinää ja muita luonnon antimia, tästä Iberico sika saakin uniikin herkullisen makunsa.
Iberico porsaan liha on tunnettu mureudestaan, se on herkullisen marmoroitunutta ja sillä on pähkinäinen tumma ja villi maku.

Iberico possun liha on herkullisuutensa lisäksi myös terveellistä. Tyydyttyneitä rasvoja on vähän ja tyydyttymättömiä rasvahappoja paljon. Tammenterhoilla kasvaneen Iberico possun rasva sisältää yli 55% oleiinihappoa, vain oliiviöljyssä on tätä suurempi määrä oleiinihappoa. Iberico possun rasva onkin sydänystävällisempää kuin muut eläinperäiset rasvat ja kertatyydyttymättömillä rasvahapoilla on positiivinen vaikutus veren kolestrolipitoisuuteen.

Iberian sika on hyvin vanha rotu ja sen juurten arvellaan olevan niissä ajoissa kun eläimiä alettiin  pitämään kotieläiminä. Se on muinaisen välimeren sian (sus mediterraneus) suora jälkeläinen ja läheistä sukua villisialle. Mustilla Iberian sioilla on isot lurpattavat korvat, pitkä kuono ja pitkät jalat, ne on väriltään mustia tai harmaita ja niillä on mustat sorkat. Sikojen teuraspaino on yleensä 160-190 kiloa. Yhden sian kasvattamiseen tarvitaan vähintään hehtaari niittymetsää (dehesa).

 
 

Sioilla on hyvin pitkät perinteet Iberian niemimaalla ja ne ovat tärkeä osa ekosysteemiä. 1960 luvulla sikojen määrä väheni sairauksien ja eläinrasvojen käytön vähentymisen myötä. Nykyään Iberian sioilla menee paremmin ja kanta on nousussa, tästä voidaan kiittää huippulaatuisen lihan kysynnän kasvua. Myös tietoisilla valinnoilla on merkitystä ja voidaankin ajatella että vapaana kasvava luonnon antimilla elävä sika on onnellinen sika, varmasti ainakin tehotuotettua sukulaistaan onnellisempi.